Succes, het is maar hoe je het bekijkt

Iedereen wil toch een succesvolle loopbaan? Maar wat betekent het eigenlijk? Als men over succes spreekt wordt er al vlug op hard werken en doorzettingsvermogen ingezet. Het is meer een trap naar boven dan een deur, het is een proces. Maar hoe begin je er aan? Misschien is het goed om jezelf enkele vragen te stellen voor je aan de tocht naar boven begint.

  • Op welk niveau van je loopbaan zit je nu?

  • Welke stappen bevinden zich voor je?

  • Welke stappen heb je al genomen?

  • Wat heb je geleerd en hoe zou je dingen anders aanpakken?

En wat zeker geldt, is als je stappen probeert over te slaan, de kans groot is dat je van de trap valt. Hou er ook rekening mee dat je af en toe halt zal moeten houden. Ver verwijderde bestemmingen worden zelden rechtstreeks bereikt. Plan je weg in stappen die je geleidelijk neemt. Zorg dat deze stappen haalbaar zijn. Geef nooit de moed op ook al is de weg nog lang maar concentreer je gewoon op de volgende stap en zorg dat je deze met succes kan afronden.

Maar vooraleer je van start gaat , wat is nu eigen de definitie van succes? Er is veel over geschreven en over het algemeen gaat het over geld op je bankrekening en een mooi huis, een mooie titel op je naamkaartje en invloed op de wereld rondom jou. Soms wordt de definitie uitgebreid naar zelfbeschikking en zelfontplooiing. En misschien zijn er nog andere betekenissen. Succes kan ook op het spirituele pad te vinden zijn.  Je kan het belangrijk vinden dat het lijden van alle wezens op aarde zo minimaal is of dat je kan leven van een minimaal inkomen en toch gelukkig zijn.

Het gaat dus niet altijd om het bedrag op je bankrekening of de koers van je aandelenportefeuille. Het is volledig aan jou om te definiëren wat succes is en jij bepaalt hoe je de voortgang meet. Belangrijk dus om je doel zo te stellen dat ze passen bij je talenten, mogelijkheden en dromen.  Succes is in de eerste plaats wat jij er van maakt en wat je van plan bent te doen in het leven.

Vorige
Vorige

Loopbaanbegeleiding

Volgende
Volgende

Ontdek de magie van 'Kos': De Noorse weg naar werk en leven in balans