Ontdek de magie van 'Kos': De Noorse weg naar werk en leven in balans

Struinend door het internet kwam ik onverwacht het drieletterwoord Kos tegen. En neen, niet het Griekse eiland. Het gaat om het Noorse woord Kos, dat uitgesproken wordt als ‘Koesh’. En omdat ik het Hoge Noorden wel heel erg kan waarderen, werd ik meteen nieuwsgierig. Kos komt van ‘koselig’ en wij zouden het kunnen vertalen als ‘gezellig’. Maar het is veel meer dan dat.

Voor de Noren gaat Kos om geborgenheid, vriendschap en verbondenheid. Alles wat een geluksgevoel en de goede kwaliteit van het leven onderstreept, is ‘Kos’. Het genieten van je gezonde slapende kroost, tot een knusse zomeravond met vrienden en familie. In Noorwegen laten ze deze ervaring ook samengaan met respect voor de natuur en duurzaamheid. Maar 'Kos' kan ook iets simpels zijn, bijvoorbeeld genieten van een kopje koffie met een vers gebakje. Bewust van de natuur dus, van je gezondheid en een goed leven. 'Kos' is een typisch Noorse uiting van de luxe van eenvoud, waarbij je blij wordt van kleine dingen.

Ik vind het wel een mooi uitgangspunt om over loopbaancoaching te praten. Want het gaat toch niet alleen maar over werk. Het gaat evengoed over een goed, kwaliteitsvol leven dat we voor onszelf willen uitstippelen. Waar werk en vrije tijd in evenwicht zijn en elkaar niet in de weg staan maar elkaar versterken. Want werken we om te leven of leven we om te werken? En wat als we van beide ten volle willen proeven? Dan moeten we misschien bewuste keuzes maken, niet alleen over hoe we onze professionele loopbaan willen vormgeven maar ook wat we belangrijk vinden als we thuiskomen. En welke bewuste keuze we daarin willen maken om de dingen anders te doen.

Kos en loopbaanbegeleiding: een perfecte match

Wanneer we nadenken over loopbaanbegeleiding kunnen we veel leren van het concept van Kos. Het gaat erom dat we streven naar meer dan alleen succes in onze carrière. We willen een leven dat vervullend is, waar we ons geborgen voelen en waar we waardevolle relaties hebben. Hier zijn een paar manieren waarop we Kos kunnen integreren in onze loopbaancoaching:

Balans tussen werk en privéleven: Kos herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om een balans te vinden tussen werk en vrije tijd. Dit betekent niet alleen minder werken, maar ook bewust genieten van de tijd die we vrij hebben.

Waarde hechten aan eenvoud: Het leven hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn om bevredigend te zijn. Kleine momenten van geluk, zoals een goed gesprek met een vriend of een wandeling in de natuur, kunnen net zo waardevol zijn.

Duurzaamheid en natuur: Respect voor de natuur en het streven naar duurzaamheid kunnen ons helpen een dieper gevoel van voldoening te vinden. Dit kan ook doorwerken in onze carrièrekeuzes, waarbij we kiezen voor bedrijven en rollen die onze waarden weerspiegelen.

Gemeenschap en verbondenheid: Het gevoel van verbondenheid met anderen is essentieel voor ons welzijn. Loopbaanbegeleiding kan ons helpen om een ondersteunend netwerk op te bouwen en te onderhouden, zowel op professioneel als persoonlijk vlak.

Bewuste keuzes voor een vervullend leven

Uiteindelijk gaat het erom dat we bewuste keuzes maken die ons helpen een leven te leiden dat echt voldoening geeft. Dit betekent dat we niet alleen nadenken over onze carrièredoelen, maar ook over wat ons gelukkig maakt in ons dagelijks leven. Misschien is het tijd om na te denken over hoe we onze dagen willen vullen, zowel op het werk als thuis.

Dus laten we de Noorse wijsheid van Kos omarmen en streven naar een leven dat geborgenheid, vriendschap en verbondenheid biedt. Laten we onze carrière en ons persoonlijke leven zo vormgeven dat ze elkaar versterken en ons een diep gevoel van voldoening geven. Zo creëren we een leven waarin werk en vrije tijd in perfecte harmonie zijn, een leven dat echt ‘koselig’ is.

Vorige
Vorige

Succes, het is maar hoe je het bekijkt