Work-life balance

De uitdrukking work-life balance lijkt te suggereren dat we parallel twee totaal verschillende levens leiden: eentje op de werkvloer en eentje thuis. Toch zijn werk en privéleven zijn niet strikt gescheiden. Je herkent het wel: had je een superdag op de werkvloer, dan ga je vol energie weer naar huis. Had je een frustrerende dag op kantoor, dan is de verleiding groot om achteraf eenvoudigweg achterover te zakken op de bank voor de rest van de avond. En ook het omgekeerde is waar: als je thuis iets heel fijns hebt beleefd, heeft dit een positieve invloed op je werk. Maak je een ziekte, scheiding of overlijden mee, dan zal dit heel vaak ook een negatief effect hebben op je werk gerelateerde taken.

Waar we ons bewust van dienen te zijn is dat ze allebei onderdeel zijn van één leven en dat het ene het andere niet mag domineren. We hebben allemaal maar 24 uur ter beschikking per dag en niet meer.  Onze twee levens moeten we dan ook zien te combineren in een gezamenlijk gebalanceerde work-life eenheid die werkt voor ons op zo een manier dat ons geluk en onze gezondheid niet in het gedrang komen.

Alleen ga je die niet vinden in de tegenstelling tussen werk en leven, want het ene is een deel van het andere. De sleutel tot balans zit dus niet in het verminderen van werk om meer te kunnen leven, of omgekeerd. Balans kan je wél vinden in de verschillende elementen waaruit jouw leven bestaat. Je zal op zoek moeten naar een evenwicht tussen die onderdelen: werk, gezin, familie, vrienden, hobby’s, huishouden, slapen, enzovoort. Je brengt één voor één elk onderdeel in kaart, beslist hoeveel jij er van nodig hebt om tevreden te kunnen zijn en hakt knopen door tot de puzzel past in de uren die je tot je beschikking hebt.

Er is sprake van evenwicht waarin aan alle eisen van het persoonlijke leven, het professionele leven en het gezinsleven tegemoet wordt gekomen. Dit zorgt ervoor dat je naast je werk ook tijd, aandacht en energie hebt voor andere aspecten in het leven waar jij je bij betrokken voelt.

Maar... De grenzen tussen beide levens liggen voor iedereen op een andere plek en bovendien verleggen we ze door de jaren heen. Hoe komt dit? Je kijk op het leven en je waarden die je koestert, veranderen voortdurend. Zo kan je werk het ene jaar van enorm belang voor je zijn, maar kan dit het andere jaar geheel naar de achtergrond worden geschoven. De grens tussen deze leventjes is ook vaak flinterdun en haast onzichtbaar, maar besef goed dat als je deze grens te vaak overschrijdt, dit gevolgen zal hebben op je levenskwaliteit.

Vorige
Vorige

Competenties

Volgende
Volgende

Loopbaanbegeleiding