Competenties

Competenties, het woord kent heel wat verschillende definities en het wordt heel vlug op een hoop gegooid met talenten. Maar wat is een competentie nu eigenlijk echt?

Competenties zijn vaardigheden, vermogen of kwaliteiten die je kan ontwikkelen. Het is een verzameling van kennis, ervaring en vaardigheden. Ze worden vaak opgedeeld in hard skills en soft skills. Hard skills zijn de technische skills die vaak gerelateerd zijn aan functies of rollen zoals rekenen, schrijven, coderen, websites bouwen, lassen enzovoorts. Bij soft skills gaat het over sociale, persoonlijke, emotionele en intellectuele vaardigheden zoals luisteren, coachen, motiveren, verkopen, onderhandelen enzovoorts.

Het verschil tussen een competentie en talent is dat talent is aangeboren en competenties niet. Je kan verborgen talenten hebben en je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om niet alles uit je talent te halen wat erin zit. Competenties zijn het vermogen om goed uit te voeren wat er van je gevraagd wordt of wat je zelf wil leren. Hierin kan je je ontwikkelen. Zo kan het lijken dat een competentie een talent is, maar dat hoeft zeker niet altijd zo te zijn.

Wel is het zo dat de competenties waar je van nature al goed in bent en dus talent voor hebt, gemakkelijker kan ontwikkelen dan de competenties waar je het talent of kwaliteit niet voor hebt. En soms zal je moeten accepteren dat niet alle competenties voor jou zijn weggelegd en dat je beter jouw energie kan steken in de competenties die beter bij jou passen.

Als je competenties ontwikkelt, gun je jezelf leerkansen en sta je toe dat je groeit. Iedereen heeft baat bij persoonlijke groei en ontwikkeling. Het kan je zelfbeeld versterken en je loopbaankansen vergroten.

Vorige
Vorige

Talenten

Volgende
Volgende

Work-life balance