Talenten

Wat is talent? Wat zijn talenten? Wanneer ben je talentvol? Vaak wordt bij talent gedacht aan buitensporige prestaties zoals topsporters of muzikanten soms leveren. Maar talent gaat veel verder want iedereen heeft ze!

Een talent is kort gezegd het vermogen iets goed te kunnen. Een talent is iets wat dicht bij je ligt, waar je een passie voor hebt en waar je plezier aan beleefd als je het uitvoert. Een talent is aangeboren en er is sprake van natuurlijke aanleg: kortom je kreeg het mee bij de geboorte. Vaardigheden doe je op door ervaring. Kennis en dus competenties verwerf je maar talenten ontwikkel je want die had je al toen je in de wieg lag. De één heeft een talent voor verkopen, de ander voor coachen. De één is goed in leiderschap, de andere is beter in het stellen van heldere doelen of in tijdmanagement. Zo heeft ieder zijn eigen unieke talenten.

Het komt vaak voor dat we onze eigen talenten (nog) niet herkennen. Is dit een probleem?  Nu ja, talenten maken ons uniek en zijn deel van onze persoonlijkheid. De één kan erg ambitieus zijn, terwijl de ander weer een gestructureerde planner is.

Als jij je talenten weet, kun je ze ook effectief inzetten. Misschien heb je wel helemaal niet door dat je een talent hebt en vind je het vanzelfsprekend dat je iets kan. Voor jezelf lijkt dat misschien zo, maar een ander kan jouw vaardigheden enorm bewonderen.

Wie zijn talenten niet kent of wie zijn talenten niet ziet, kan zich niet ontplooien. Wie zijn talenten kent, kent zijn sterke kanten en staat steviger in zijn schoenen. Die voelt zich krachtiger en sterker, heeft meer zelfvertrouwen en energie. Richten op waar je goed in bent is een stuk leuker, jezelf ontwikkelen gaat een stuk sneller en het levert ook nog eens betere resultaten op. Gooi het roer om en ga op zoek naar jouw talent. Wat maakt jou zo uniek, waar ben je goed in, waar ligt jouw kracht en wat zijn jouw sterke kanten? Door te kiezen voor talent creëer bevlogenheid, betrokkenheid en zet je jezelf in je kracht.

Vorige
Vorige

Van stabiele zekerheid naar vrije onzekerheid: mijn weg naar persoonlijke voldoening

Volgende
Volgende

Competenties